Spring naar de inhoud

Brand- of gasalarm?

  Onlangs volgde ik een opleiding bij A-first. Deze firma geeft cursussen rond brandpreventie. En zij doen je nadenken over een goed evacuatieplan. Zeker een aanrader als je dit ooit kan volgen!

  Al geruime tijd bezit ik verschillende brand-, CO2- en watersensoren die een berichtje sturen naar mijn gsm in geval van alarm. De achterliggende gedacht was voornamelijk dat ik een berichtje op mijn gsm zou krijgen bij eventueel gevaar. Als ik in de tuin zat, bij de buren, naar de winkel…, dan kon ik me vlug naar huis begeven om te kijken wat er loos was.

  Door de opleiding bij A-first dacht ik niet meer aan het probleem te willen bekijken, maar het probleem te ontvluchten. Dit alleen was al een serieuze gedragsverandering. En ik begon als het ware een rampscenario op te stellen. Wat als er zich bv rook ontwikkeld? Wat zou je in zo’n situatie het liefst hebben?

  Indien je domotica bezit, laat je dit dan zo goed mogelijk helpen. Want daar dient het toch voor? Met enkele kleine ingrepen (scriptjes) kan je al een leven redden. Doen dus!

  Brand !!!

  Mijn brandscenario werkt vandaag met enkele vrij eenvoudige stapjes. Hieronder vind je de trigger en daaruit vloeiende acties.

  Alarm (input)

  • Rook (of hitte) gedetecteerd

  Acties (output)

  • Sirene activeren
   > Om bij slaap te wekken
  • Alle elektriciteit uitschakelen
   > Eventuele bron van brand elimineren
  • Enkele strategische lampen
   > Creëer een duidelijke vluchtweg
  • Hek en poorten openen
   > Vluchtweg, en tevens vlugge toegang voor brandweer
  • Gordijnen openen
   > Minder brandbaar materiaal
   En betere zicht, ook van buiten naar binnen
  • Bericht naar verschillende gsm’s
   > Indien er niemand thuis is

  Bemerkingen

  Indien je een elektrische brand hebt, dan zou je zo vlug mogelijk de elektriciteit hier weg willen. Ook bij een frituur brand wil je zo vlug mogelijk het verwarmingselement ‘uit’ hebben.
  Hou rekening met zonnepanelen!

  Indien het donker is, dan wil je in paniek niet lopen zoeken naar schakelaar. Wel niet teveel licht maken, enkel licht naar waar je zou moeten vluchten. Dit kan bv naar de voor- of achterdeur zijn. Al naar gelang waar de brand zich ontwikkeld…
  Verlichting met transformatoren vermijden. Kan altijd zijn dat dit juist de oorzaak van de brand is.

  Zorg voor een gemakkelijk toegang voor de brandweer. Als zij al luttele minuten verliezen met het openen van een hek, poort, deur…? Als je deze kan openen of ontgrendelen, waarom niet!
  Wel opletten dat je geen poort opent waar de brand zich net bevindt. Je kan dan net extra lucht geven aan de brandhaard.

  Stuur een berichtje naar verschillende gsm’s. Dit met melding van welke sensor (=waar!) er rook of hitte detecteerde.

  Enkele interessante websites zijn:

  • https://112.be : Zeg trouwens altijd één-één-twee ipv honderdentwaalf! De boodschap komt veel beter over.
  • https://leefbrandveilig.be : Wist je trouwens dat het statistisch beter is te gaan eten waar je achteraf moet betalen? Mensen vluchter veel sneller…
  • https://afirst.be: Heb jij al je evacuatieplan besproken met je gezin?
  Tags:

  Een reactie achterlaten?