Spring naar de inhoud

Ideeënbus

    Hieronder een paar zaken die je huis intelligenter maken.

    Sommige zijn simpel te implementeren, sommige hangen af van jouw situatie. Niettemin zetten ze je allemaal even aan het denken.

    Dit zijn voorbeelden die ik reeds implementeerde. En over de (on)zin ervan valt te praten. Maar als je er even bij stil staat, dan zijn het allemaal zaken die je huis dat net ietsje meer geeft.

    Inhoudstabel


    Verlichting

    Toestellen

    • Slimme lampen: Lampen die je op afstand kunt bedienen met je smartphone of via spraakbesturing, met instelbare kleuren en dimfunctie.
    • Bewegingsmelders: Sensoren die automatisch de verlichting inschakelen wanneer je een ruimte binnenkomt.
    • Daglichtsensoren: Sensoren die de verlichting automatisch dimmen of uitschakelen wanneer er voldoende daglicht is.

    Toepassingen

    1. Laat enkel je lichten branden als het duister is.
      Besparen doet iedereen graag, niet?
      Dankzij domotica kan je lichten sturen als het na zonsondergang is, en voor zonsopkomst. Of indien je LUX meters heb, kan je ineens het licht laten branden indien het duister genoeg is voor jou.
    2. Activeer automatisch sfeerverlichting bij duisternis en TV activiteit.
      Wie heeft het niet graag knus?
      Beschik je over een intelligente TV, of kan je zijn verbruik meten? Dan weet je direct wanneer deze speelt, en is het niet leuk om dan ineens enkel gedimde sfeerlichten erbij te brengen?
    3. Programmeer kelder- , zolder-, tuinhokverlichting dat deze automatisch doven na een tijdje.
      Is er een ruimte waar je zelden komt, of steeds maar kort? Programmeer dan een timer die na bv 15 minuten je licht terug uitschakelt.
      Zijn we niet allemaal soms es vergeetachtig?
    4. Laat een lamp flikkeren als je een poort opent.
      Veiligheid voorop?
      Laat ahv een kleine regel een licht flikkeren bij het openen en sluiten van een poort, hekken, deur… Zo weet je ineens dat er iets aan het gebeuren is. Misschien was dit wel per ongeluk?
    5. Zorg voor een paniek scenario. bv Alle lichten buiten aan en binnen uit.
      Zo zie je wat er buiten gebeurd, zonder dat men jou zie.
      Reserveer een schakelaar aan je bed voor paniek situaties. Heb je iets gehoord? En heb je graag ineens al het licht aan? En misschien een berichtje naar je buur? Tevens een heel goed afschrikmiddel!
    6. Heb je een lamp aan de straatkant? Laat deze knipperen om de aandacht te trekken van de ziekenwagen, brandweer, politie…
      Als dit een leven kan redden? Waarom niet?
      Eigenlijk zou iedereen dit moeten hebben. Heb je het paniek scenario van daarjuist geactiveerd? Doe dan ook deze functie erbij. Zo weet iedereen dat er iets aan de hand is.
    7. Tuin Romantiek. Creëer een scenario waar je je favoriete lichten aansteekt. Maak het super gezellig in je tuin met die vijververlichting, RGB verlichting in de serre (aanrader!), tuinlantaarns…
    8. Laat verlichting opspringen bij het openen van deuren/poorten. Handsfree lichten doen branden?
      Hoe vaak kom je niet ’s avonds thuis met je hand vol? Of moet je die donkere garage in? Toch handig dat het licht aanspringt bij het openen? O ja, wel even nadenken om dit slim te maken! Dat je licht ook niet aanspringt bij het vertrekken. Ik los dit meestal op door een bewegingssensor erbij te betrekken in de buurt van die deur. Bv buiten geen beweging, deur gaat open, dan zal het wel vertrekken zijn, niet?
    9. Simuleer aanwezigheid bij afwezigheid.
      Een bewezen afschrikmiddel.
      Op vakantie? Wat denk je van elke avond een ander lichtpatroon? Misschien zelfs even met de radio erbij?
    10. Gebruik tijdschema’s voor bepaalde toepassingen. Denk bv aan een aquarium waarmee je natuurlijke lichtcyclussen simuleert. En je kan hier misschien ook nog je CO2 in calculeren?
    11. Een klein bewegingsmelder, strategisch geplaatst kan wonderen doen. Wat denk je van de nachthal? Iemand die ’s nacht daar passeert, dan vlug even een paar seconden wat extra (gedimd) licht?
    12. Combineer verschillende lampen. Soms denk je dat het handig zou zijn mochten bepaalde lampen samen branden. We merken dit meestal pas nadat we ergens een tijdje wonen. Met een simpele automatisatie regel kan je bepaalde lampen in teamverband werken.
    13. Doorloopscenario‘s. Stel dat je ’s avonds de TV uitschakelt. Is het niet handig dat de sfeerlichten uitgaan, het licht in de gang of op de trap aangaat voor slechte enkele minuten? Dan kan je met je slaapkop rustig in je bed kruipen… Kan trouwens ook als scenario na een nachtje stappen.

    Energie

    Toestellen

    • Slimme meters: Meters die je energieverbruik in real time monitoren, zodat je kunt besparen op je energiekosten.
    • Schakelingen: Schakelaars waarmee je apparaten op afstand kunt in- en uitschakelen, om onnodig energieverbruik te voorkomen.
    • Zonnepanelen: Integratie van zonnepanelen in je domotica, voor een efficiëntere opwekking en monitoring van zonne-energie.

    Toepassingen

    1. Alarm bij uitval
      Met behulp van allerlei kleine testen kan je controleren of je diepvries, frigo… nog werken.
      Zo kan je bv testen of deze zonder stroom staan (bv 30min < 5W), of juist heel veel verbruik hebben bij bv een deur open te laten staan (bv 30min > 100W).
    2. Controleer de statussen (bv PV-installatie input) om te weten als er iets offline is. Bepaalde zaken controleer je maar zelden of deze werken, soms gebeurt het maanden voor je door hebt dat iets niet werkt.
      Weet wat er gaande is in je woning.
    3. Schakel onnodige apparaten uit bij afwezigheid, bij slaap, of tv-tijd…
      Bespaar beetje bij beetje.
    4. Grote verbruikers uitstellen tot er genoeg zon of batterijcapaciteit is.
      Zet de digitale meter buiten spel.
    5. Hebben jullie in de badkamer een klein elektrisch vuurtje of IR-spiegel? En durft dit nogal es lang na draaien? Programmeer even dat na 30 min dit automatisch uitgaat.
    6. Moet die fontein en skimmer in je vijver echt de hele nacht draaien? Is het niet voldoen om deze van bv 11u tot 21u te activeren? Bespaart je direct meer dan helft aan verbruik!

    Comfort

    Toestellen

    • Rolluiken en zonwering: Automatische bediening van rolluiken en zonwering, voor optimale zonwering en privacy.
    • Tuinbesproeiing: Automatische besproeiingssystemen die je tuin water geven op basis van vochtigheidsgraad en weersomstandigheden.
    • Thermostaten: Slimme thermostaten die je woning automatisch verwarmen en koelen op basis van je aanwezigheid, schema’s en gewenste temperatuur.
    • Radiatorregelaars: Individuele regeling van de temperatuur per radiator, voor optimaal comfort en energiebesparing.
    • Airconditioning: Slimme airconditioningssystemen die je woning koelen op warme dagen.
    • Comfortsensoren: sensoren die de luchtkwaliteit meten, het geluid, de temperatuur…
    • Druksensoren of vlotters: Meet de stand van het water. Heel handig voor regenputten.

    Toepassingen

    HVAC (Verwarming, koeling en lucht)

    • Hou de vochtigheid, temperatuur, CO, … in de gaten in je woning. Activeer extra ventilatie, een luchtfilter, of krijg een melding om even een venster te openen…
      Levenskwaliteit is belangrijk!
    • Is het niet jammer dat je airco op volle capaciteit draait, en dat er nog ergens een venster of deur openstaat? Je automatie kan dit voorzien, of je daarvoor beschermen.
    • Zonwering is je eerste lijn van verdediging tegen opwarmende ruimtes. Wist je dat je deze zo kan automatiseren, dat rekening houden met de zonnestand, de windrichting van je venster, het weer…? Niks zo zalig om de zonwering beetje bij beetje omlaag (of omhoog) te zien gaan met de komst van de zon.

    Water

    1. Is de temperatuur buiten lager dan -5°C, of is het langer dan 2 dagen lager dan -1°C? Sluit het buitenwater af.
      Beveilig je leidingen en kranen.
      Beschik je niet over intelligente waterkranen? Een berichtje naar je smartphone als herinnering doet ook al veel.
    2. Is je regenput gezakt tot 5% van de totale inhoud? Schakel dan over op stadswater. Slecht weinig mensen weten het niveau van het regenwater, tot dat de put leeg is.
      Zorg ervoor dat er geen slib of lucht opgezogen wordt.
    3. Heb je een hoog verbruik (=groot lek)? Sluit dan de hoofdtoevoer!
      Vermijd hoge facturen.
      Wat is een hoog verbruik hoor ik je denken? Wat is je meeste verbruik? Heb je een bad? Meet dan even hoeveel liter hier in gaat, en alles wat met 50l daarboven gaat zou je aandacht moeten krijgen.
    4. Heb je een laag verbruik over langere periode (=klein lek)? Stuur een melding.
      Vermijd mega hoge facturen.
    5. Besproei je (moes)tuin ahv bodemdroogte en het niveau van je waterput.
      Help de natuur, en je portemonnee, een handje.
    6. Draait je wasmachine? Leid dan je hemelwater om en activeer daardoor een extra filter. Maak zo onderscheid tussen bv wasmachine en toilet.
      Hou slijtage en onderhoud laag.

    Levenskwaliteit

    1. Gaat het er wat luid aan toe op je zoon of dochters kamer? Laat dan even het licht flikkeren om hun hierop attent te maken. Na 10 minuten nog niet beter? Dan gaat de elektriciteit er toch gewoon af?
    2. Laat je robotstofzuiger en grasrobot enkel rijden op momenten dat jij niet thuis ben.
      Rust en stilte, als je thuis bent.
    3. Een vol vuilbakje van je robotstofzuiger? Hoe merk je dit meestal? Misschien is het handig om een berichtje te krijgen?
    4. Is je grasrobot al meer dan 2u niet meer in zijn laadstation geweest? Handig om hier een berichtje van te krijgen, dan kan je hem even gaan zoeken in de tuin…
    5. Wanneer was de laatste keer dat je je kamerplanten nog water gaf? En hoe zit het met de voeding in de aarde?
      Hou je planten in top conditie.

    Entertainment

    Toestellen

    • Muziek- en audiosystemen: Slimme muzieksystemen die je kunt bedienen met je smartphone of via spraakbesturing.

    Toepassingen

    1. Activeer automatisch sfeerverlichting bij duisternis en TV activiteit.
      Beschik je over een intelligente TV, of kan je zijn verbruik meten? Dan weet je direct wanneer deze speelt, en is het niet leuk om dan ineens enkel gedimde sfeerlichten erbij te brengen?
    2. Blijf up to date ahv het nieuws.
      Sta je ’s morgen op, en heb je graag even wat muziek of het nieuws bij je ochtendroutine? Dan laat je toch gewoon de radio opspringen als je opstaat?

    Veiligheid

    Toestellen

    • Beveiligingscamera’s: Camera’s die je woning binnen en buiten in de gaten houden en je waarschuwen bij onraad.
    • Alarmsystemen: Alarminstallaties die afgaan bij indringers of brand, en je ook kunnen waarschuwen via je smartphone.
    • Rook- en CO-melders: Sensoren die je waarschuwen voor rook, koolmonoxide en andere gevaarlijke stoffen.
    • Deurvergrendeling: Slimme sloten die je op afstand kunt bedienen via je smartphone of met een pincode, zodat je nooit meer je sleutels hoeft te vergeten.
    • Deur-/Venstersensor: kleine sensoren die je vertellen of je deur, venster, poort… open of dicht is. Bespaar op verwarmingen. Of je kan deze ook aan je alarm koppelen.

    Toepassingen

    Alarm

    1. Laat je camera’s anticiperen op beweging.
      Zie bv de inbreker wanneer hij de hoek omkomt.
    2. Zijn jullie afwezig en is je alarm nog niet actief? Controleer dit ahv bv je telefoon.
      Vergeet nooit meer je alarm te activeren?
    3. Je alarm kan niet (correct) geactiveerd worden als een venster nog open staat.
      Creëer optimale omstandigheden, wees je ervan bewust.

    Toegangen

    1. Hou een log bij van deuren, vensters en poorten.
      Weet wat er wanneer gebeurt.
    2. Stuur een melding als een poort of deur te lang open staat.
      Zorg dat alles veilig is!
    3. Sluit automatisch zonnewering om inkijk te vermijden.
      Hou je privacy privé.
    4. Open bij stormweer je hekken als de wind meer dan 50km/u en uit het oosten komt.
      Voorkom schade aan bepaalde onderdelen.
    5. Er wordt gebeld aan de voordeur? Dan kan je allerlei zaken triggeren. Denk maar aan een lichtje aan de voordeur als het donker is, een tekst boodschapje naar je smartphone en TV, een foto nemen van de camera in de buurt, een audio boodschap op je intelligente speakers, een video starten op intelligente schermen en tablets…
    6. Verloren gelopen dier? Misschien wil je wel op de hoogte zijn indien het hekken openstaat en je hond, paard, schapen… ervan door kunnen gaan?
    7. Hekken gevoelig aan sterke wind (ervaringsdeskundige hier aan het woord). Dan laat je dit toch automatisch opengaan bij een te sterke wind? Je kan zelfs je regel zo instellen dat het enkel opengaat bij bv zuiderwind. O ja, ook extra berichtje naar je smartphone! Dat je weet dat dit gebeurt is!

    Brand

    1. Indien er brand gedetecteerd wordt, snij dan alle’ elektriciteit af, open toegangspoorten en deuren voor de brandweer, activeer een vluchtweg dmv lichten, stuur bericht naar je gsm…
      Red levens, door enkele klein ingrepen!
    2. Zorg dat je op tijd verwittigd wordt! Direct melding naar je smartphone. Zo kan je misschien een alsnog grote brand vermijden?
      Time matters in zulke situaties.

    Varia

    Toestellen

    • Kwaliteitsensoren: Controle de waarden van het water uit je aquarium, vijver, zwembad… Seneye heeft bv zulke sensoren.
    • Netwerk nodes: Heel wat toestellen maken gebruik van je netwerk. Deze bevatten een schat aan informatie.

    Toepassingen

    1. Huismodus. Waarschijnlijk wel 1 van de nuttigste en meest gebruikte toepassingen. Als je het huis verlaat, dan met 1 druk op de knop alles uitschakelen, alarm inschakelen, stofzuiger starten…
    2. Controleer je netwerk door een simpele heartbeat test. Zo weet je direct of alles netjes bereikbaar is dat hoort bereikbaar te zijn. Denk maar aan die PV-omvormer, die WIFI access points, die IP-camera’s, je internetmodem…
    3. Een kleine snelheidstest kan je zeggen of je netwerk nog degelijk werkt. Dan weet je ineens of je niet teveel betaalt voor je internet.
    4. Bij abnormale waterwaarden (bv ph > 9) kan je gewaarschuwd worden. Toch beter dan wekelijks je waterwaarden manueel te controleren? Of doe je dit niet?
    5. Indien de waterstand van je aquarium, vijver, zwembad… te laag komt, kan je de pomp laten uitschakelen.
    6. Een sensor die je de luchtvochtigheid en temperatuur vertelt, kan je ontzettend veel nuttige waarden tonen in je terrarium.


    Valkuilen

    1. Tracht cloud zaken ter vermijden! Als je internet uit ligt, wat dan? OK, het is handig in vele gevallen, maar hou dit toch in het achterhoofd. Wat als ik geen internet heb, of die firma morgen failliet is?
      Voorkom uitval, en beveiligingsrisico’s.
    2. Zorg voor een degelijke server en stabiel netwerk! Mensen zijn zo gewoon dat alles ‘direct’ gebeurd, dat je je het moeilijk kan veroorloven dat het 4 seconden duurt voor iets gebeurt.
    3. Deze zou eigenlijk niet moeten, maar zorg voor up to date backups! Hoe denk je je te voelen als je morgen alles opnieuw moet bouwen? Gaat dit lukken op een halve dag?


    Dit artikel wordt op regelmatige tijd bijgewerkt. Kom dus zeker nog es langs. Heb je zelf nog interessante toepassingen? Of wens je ergens meer info rond? Neem gerust contact op.

    Een reactie achterlaten?