Spring naar de inhoud

Netwerkschema

    Het is altijd makkelijker gezegd dan gedaan. Je volledige netwerk op een zodanige manier uittekenen dat je het geheel in één oogopslag ziet.

    Al meer dan 20 jaar teken ik netwerkschema’s. Veelal op technisch niveau. Wat met zich meebrengt dat het 100% correct moet zijn, en duidelijk. Opdat iedere ingenieur direct weet wat je tekende.


    Software

    Een van de betere tools is Microsoft Visio. Ik ga daar niet flauw rond doen. Enkel jammer dat je dit best via Windows draait, en dat het niet goedkoop is.

    Je kan ook kiezen voor open source software. Zo heb je bijvoorbeeld het tekenprogramma draw.io. Je kan dit rechtstreeks in een webbrowser gebruiken, of installeren als desktop software. Draw.io bezit bijna alle functionaliteiten van Visio, en ligt daarvoor heel hoog in mijn schuifje als het op tekentools aankomt.

    De tekening

    Voorbeeld

    Het is altijd een uitdaging om een overzicht te maken van je IT opstelling. Zo moet je veelal onderscheid maken tussen hardware, software, netwerken, toepassingen…

    Persoonlijk begin ik altijd met een ‘low-detail’ netwerk. Maar als je wat dieper kijkt, zal je zien dat het ‘low-detail’ niet zo low is. Zo vind je er alle toestellen op terug die je in het netwerk vindt.

    En beschik je over de volledige tekening? Dit wil zeggen ook de extra tabbladen ed? Dan kan je klikken op vele toestellen naar een meer detail tekening. Meer daarover in een ander artikel.

    1. De basis zijn de verschillende netwerken. De horizontaal gekleurde lijnen zijn zo steeds een verschillend netwerk.
    2. En daar koppel ik dan de juiste toestellen aan vast.
    3. En bij elke lijn zal je er een nummertje staat. Dit is het laatste cijfer van je IP-adres. In mijn tekening hier zie je dit mooi aan de hand van de firewall. Die heeft namelijk een poot in meerdere netwerken, dus ook verschillende IP’s.
    4. Probeer ook soortgelijke toestellen te bundelen. Denk daarbij bv aan computers, telefoons, camera’s…
    5. Heb je een server met virtuele machines? Gebruik dan een gekleurd blokje als achtergrond om zo alles te bundelen.

    Ik gebruik ook meestal vrij veelzeggende afbeeldingen. Om zo op een vlugge manier toestellen te herkennen. Want meestal heb je niet veel tijd om elk blokje afzonderlijk te overlopen.

    Download de tekening maar even, en zoom maar in, je zal zien dat je vrij veel info kwijt kan op zo’n tekening …

    O ja, de benamingen die hier voor de netwerk nodes gebruikt werden, zijn allemaal figuren uit de Disney stal. Maakt het allemaal net iets leuker voor de medemens, niet?

    Download link: Voorbeeld overzicht

    Een reactie achterlaten?