Spring naar de inhoud

Domotica

  Als je met mensen uit mijn omgeving zou praten, dan zouden ze je hoogstwaarschijnlijk zeggen dat dit mijn stokpaardje is. Dat ik volop gepassioneerd ben naar alles wat te maken heeft met domotica.

  In mijn woning is dan ook zowat alles aan elkaar gekoppeld.
  Van de moestuin tot de brievenbus… Van de regenput tot de zonnepanelen…

  In mijn ogen staat de domotica nog maar in zijn babyschoentjes. Ik kan op één hand het aantal huizen tellen die echt de naam ‘domotica’ waardig zijn. Als ik zie hoe veel bedrijven domotica implementeren, dan vind ik dit heel jammer voor de klant. Die bedrijven installeren een stukje hardware, en de klant moet het er maar met doen. Ze zijn afhankelijk van hoe de fabrikant zijn hardware ontwikkelde. OK, dat stukje is meestal wel goed, dat hoor je me niet zeggen. Maar domotica kan zoveel meer betekenen!

  Ik ben vlug getriggerd als mensen zeggen dat ze domotica hebben, of een IOT, een sensor, een smart-iets… Van zodra ik hoor dat ze iets hebben dat gekoppeld kan worden met een computer, begin ik te fantaseren van wat je er allemaal met zou kunnen doen.

  Ik gebruik een applicatie Home Assistant, die een echte bruggenbouwer is tussen verschillende hardware. Dankzij deze software kan je scenario’s aanmaken naar jou eigen mogelijkheden. Als de zon ondergaat, doe het licht aan. Als de waterput bijna leeg is, schakel over op stadswater. Om er een paar te noemen. Op deze site vind je tal van uitgewerkte voorbeelden wat je zou kunnen doen. De mogelijkheden zijn eigenlijk oneindig.

  Daarom is het heel belangrijk om als klant te begrijpen wat kan, wat absoluut nodig is, wat…

  Wat je ook moet beseffen als je in dit verhaal stapt, is dat je installatie als het ware leeft! Vandaag wens je het zus, morgen zal het zo moeten zijn. De situatie verandert, en de installatie moet flexibel genoeg zijn om mee te veranderen. Dit is net de kracht van domotica. Dat de installatie flexibel is in hetgeen jij nodig hebt.

  Contacteer me gerust indien jij je woning slimmer wil maken.
  Ik toon je graag de mogelijkheden, wat je nu al kan doen, en wat je morgen zou kunnen doen.

  Opbouw