Spring naar de inhoud

Een propere computer is een blije computer

  En wil jij nu niet dat je computer blij is?

  Sinds vele jaren komen we bij verschillende klanten. En wat we al vele malen merkten, hoe goed je ook je huis reinigt, je pc is hiermee vergeleken meestal een meststal.

  En dan spreken we niet over de indeling van bestanden, hier wijden we elders wel eens een artikel aan. We spreken over de computer zelf.
  Het zou niet de eerste keer zijn dat we letterlijk een stofzuiger moeten gebruiken om het stof uit iemand zijn computer te halen.
  En voor mensen die roken is het zien van de binnenkant van hun computer soms een goede reden om te stoppen met roken…

  Wist je dat het een wetenschappelijk feit is dat je wc-bril netter is dan je klavier?

  Maar dit is niet onze grootste zorg. Onze zorg is het binnenste van de computer en meerbepaald de goede werking die hiermee gepaard gaat. Want stof en vuiligheid zijn namelijk een van de grootste oorzaken van computercrashes.

  En waarom dan wel?

  Elektronische componenten moeten nu eenmaal een goede koeling hebben. Van zodra stof of vuiligheid deze koeling verhindert, worden de elektronische componenten overhit.

  Hoe komt dat stof er nu zal je wel denken? Een van de grootste oorzaken is statische elektriciteit. Ken je nog die TV waar je haar aan bleef plakken? Dit is zowat hetzelfde met de ‘chips’ en stof in je computer.

  Je moet nu niet paniekerig elke dag je pc reinigen of schrik krijgen om je computer aan te zetten. Dit is iets heel normaal, en de fabrikanten houden hier ook rekening met. Ze bouwen een fouttolerantie in voor deze temperaturen. Doch elke grens wordt wel eens overschreden. En daarom raden we aan om 3 ~ 4 maal per jaar je computer een schoonmaakbeurt te geven, of hem eens binnen te brengen voor een onderhoud.

  Enkele tips

  Plaats de computer in een goede geventileerde ruimte
  Plaats de computer bij voorkeur op tafel
  Een stukje tapijt achter je computer leggen kan het stof daar naartoe doen trekken
  Gebruik altijd een muismatje, of het nu een bal- of optische muis is
  Vermijd eten, drinken en roken aan je computer
  Upgrade je computerkast naar een kast met uit- en ingaande luchtventilatoren

  De computerkast

  Ik las eens dat stof tijdens de nachten zich nestelt naast het hart van je computer. Je kunt je daar iets romantisch bij voorstellen, maar dat is het niet. Dit kan een echte nachtmerrie worden!

  Want teveel stof tussen je ventilatoren kan ertoe leiden dat deze stopt met draaien. Ok, het is misschien leuk dat je computer dan minder lawaai maakt. Maar neem van ons aan dat het minder leuk is als je computer helemaal niks meer doet.

  Zorg ervoor dat de stroom van de computer is vooraleer je hieraan begint!

  Verwijder het zij- of bovendeksel van de computerkast. Als alles goed is zul je nu het moederbord zien liggen met alle andere componenten. Inspecteer eerst alle kabels opdat je weet waar alles zich ongeveer bevindt, en of er geen beschadigde kabels tussen zitten. Mocht je een beschadigde kabel zien, vervang dit dan asap. Probeer dit niet te repareren. Een kabeltje van 2 euro is het niet waard om je volledige computer te beschadigen.

  Nu is het tijd om wat lucht te spuiten in je computer. Eigenlijk is het allemaal vrij simpel. Je moet gewoon een paar kilo lucht op alles richten om het goed te ‘verluchten’. Zorg er wel voor dat je extra aandacht besteed aan de koelvinnen en ventilator op je processor. Deze wordt namelijk heel warm als je computer aanstaat.

  Sommige computers hebben ook luchtfilters. Verwijder deze en was ze even uit, of vervang ze ineens volledig.

  Vooraleer je het deksel terug monteert, zorg ervoor dat er geen kabels in de buurt van de ventilators liggen!

  Lees altijd goed de richtlijnen op je spuitbus. Want meestal is samengeperste lucht een vloeibare stof. En vloeibare stoffen met elektriciteit gaan in de meeste gevallen niet goed samen. Daarom is het belangrijk om vanop de nodige afstand te spuiten.

  Kabels

  Kabels kunnen een van de grootste knoeiboelen zijn. Ze zitten door elkaar, ze liggen op de grond, onder een tafelpoot… Op zich geen probleem, doch na een tijdje wordt dit een grote smeerboel. De poetsvrouw passeert even met een natte dweil, je morst wat koffie, de hond of kat passeert even met wat los haar… Enfin, je kan je wel inbeelden wat er na een tijdje gebeurd.

  Dus waarom niet even de kabels mooi opbinden? Dit kan simpelweg met die ijzeren draadjes die je bv bij vuilniszakken vind. Het duurt maar 10 minuutjes, maar kan je wel veel kopzorgen vermijden. En het is ineens prettiger werken met een opgeruimde bureau.

  Heb je toch kabels die echt vuil zijn? Reinig deze dan even met een vochtig doekje. De connectiepunten op je computer worden best even uitgeblazen met een spuitbusje luchtdruk.

  Optische muizen

  In tegenstelling tot muizen met een balletje verzamelen deze muizen minder vuil. Doch onderhoud is nog steeds aangeraden om een goede werking te garanderen. Zorg er goed voor dat je geen chemische producten gebruikt op de optische sensor. Ook doekjes die pluisje nalaten kunnen een probleem vormen. Dit omdat de optische sensor tot op wel een honderste van een milimeter werkt. En je kan wel denken wat er gebeurt als een pluisje je lens een millimeter afbuigt.

  Gebruik een niet pluisend katoenen doekje met reinigingsalcohol om de buitenkant van je muis te reinigen. Reinig hier NIET je optische sensor met!!! De sensor kan je eventueel even uitblazen, maar meer zou ik er niet aan doen.

  Toetsenbord

  Een Toestenbord verzamelt waarschijnlijk het meeste vuil van alle zaken die zich in je huis bevinden. Vuil en huidschilfers van je handen, stof die ronddwarrelt, kruimels van allerlei voeding… Je kan het zo gek niet bedenken of je vindt het terug in je toetsenbord. En het ergst van al? Hoe vaak reinig je nu je toetsenbord? Den hier maar eens over na, want zelfs je vuilzak zet je eens per week buiten…

  Draai je toetsenbord om en tik enkele malen op de onderkant om het grootste vuil eruit te gooien. Gebruik nu een spuitbus met gecomprimeerde lucht om alle andere vuil te verwijderen. Ga met de luchtdruk tussen alle toetsen, dus goed tussen alle rijen en kolommen. Vervolgens nog even alle toetsen oppoetsen met een vochtig doekje en je kunt weer naar hartelust tokkelen.

  Scherm

  Net als door een vuile bril kan je op een scherm de zaken ook wat wazig zien. Daarom is het goed om het scherm zo nu en dan wat properder te maken.

  Een scherm reinigen doe je het best met bv glasreiniger. Gewoon even je scherm bevochtigen en oppoetsen. Let wel op dat je niet te hard druk, want een LCD screen kan je vlug beschadige op die manier. De overige delen van je scherm poets je even op met een vochtig doekje. Probeer niet de binnenkant van je scherm te poetsen! Want ook al is je scherm van de stroom verwijdert, er bevindt zich nog steeds een grote hoeveelheid electriciteit binnenin.

  Printers

  Waarschijnlijk een van de smerigste jobs is het reinigen van laser- en inkjet printers. Veelal is het geen slecht idee om dit buiten te doen. Want printstof (inkt en zo) is een heel vuile materie. Neem het van ons aan. Let ook op met de toner van een laserprinter! Toner is gevaarlijk voor je gezondheid, dus spuit niet zomaar roekeloos lucht in je printer.

  De buitenkant van de printer kan je poetsen met een vochtig doekje en wat glasreiniger. Voor het interne van de printer gebruik je best een spuitbus lucht en eventueel een doekje. Indien je een laserprinter hebt is het belangrijk om de ventilator te localiseren en deze goed te ‘ontstoffen’. Indien er zich tonerstof ophoopte kan je dit best met de stofzuiger verwijderen. De rollen van je printer (daar waar het papier langsrolt) reinig je best met isopropyl alcohol.

  Scanners (en faxen)

  De buitenkant van de scanner kan je gewoon poetsen met een vochtig doekje. Het glas met een doekje en glasreiniger. Het belangrijkste bij je scanner is de lens. Deze is gemonteerd op een soort karretje dat onder het glas rijdt. Hier volstaat het om het scanglas te verwijderen en de lens te reinigen met een in glasreiniger gedrenkt doekje. De wieltjes en band kan je best reinigen met een vochtig doekje.

  Tags:

  Een reactie achterlaten?