Spring naar de inhoud

Backuppc

  Backups, het is me wat. Toch leuk mocht alles automatisch gebackupped worden, niet? Dat jij je niet telkens zorgen moet maken hierover? Ik gebruik hiervoor backuppc. Software die zelf elke 4u controleert of een toestel online is, en indien de laatste backup van dit toestel langer dan 24u geleden is, start hij met een nieuwe backup.

  1. Inloggen doe je door met een webbrowser naar deze server te gaan (bv http://192.168.235.14). Als het goed is, krijg je dan een login prompt. De standaard gebruikersnaam is backuppc, met je eigen wachtwoord.
  2. Vervolgens kom je op het dashboard terecht. Hier kan je al vlug zien of de server nog draait ahv de grafieken.
  3. Wil je nu de backups bekijken van een bepaalde machine (server, werkstation, switch…)? Klik dan links het in het dropdown menu (select host…) op de juiste machine. Dan krijg je een korte samenvatting van deze machine. Zo zie je alle backups met een identificatie nummer. Met ook het tijdstip (start moment) van deze backup.
  4. Klik nu gewoon het identificatienummer van de genomen backup, en je zal zien dat je doorheen al je bestanden kan lopen, zoals ze terug te vinden zijn op je oorspronkelijke machine.
  5. Wens je nu bestanden terug te zetten, selecteer dan de gewenste bestanden en/of mappen, en klik op ‘restore selected files’. je krijgt dan enkele mogelijkheden, zoals terugzetten naar de oorspronkelijk locatie (als deze nog bestaat natuurlijk), downloaden als zip of tar. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar zip. Dan ben je zeker dat je geen originele bestanden overschrijft. Maar aan jou de keuze…

  Vertrouw nooit volledig op een automatisch systeem! Een beetje controle kan nooit kwaad? Persoonlijk controleer ik maandelijks eventjes of het backupssysteem toch nog draait. Gewoon simpel even kijken wanneer de laatste genomen backup was bv.

  Een reactie achterlaten?

  Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *