Spring naar de inhoud

Alarm bij inbraak

  Mensen die een ‘echt’ inbraakalarm bezitten, zullen onderstaand wel herkennen.

  1. ‘Goede’ alarmen zijn niet goedkoop;
  2. De installatie bracht heel wat kopzorgen met zich mee;
  3. Je kan er verder niks mee doen, want het staat op zijn eigen;
  4. Wil je iets wijzigen? Dan moet je steeds bij op de installateur terugvallen.

  Let op, die systemen zijn meestal heel goed. In het beveiligen van een ruimte. Dat ga je ons niet hoor betwisten. Maar dat is dan ook het enige waar ze voor gemaakt zijn.

  Maar zou je niet dat ietsje meer willen?

  Bezit je een domoticasysteem? Of overweeg je er een? Dan heb je een pak meer mogelijkheden. Simpelweg door je domoticasysteem alle verschillende componenten met elkaar te laten praten.

  Enkele voorbeelden?

  Eerst en vooral de server.
  De hersens van je domotica. Het deeltje welk ervoor zal zorgen dat alles netjes met elkaar praat. Op het moment dat het ook echt nodig is. Bv bij afwezigheid, slaapmodus…

  Open/Dicht
  Kleine (magneet)sensoren die melden of een deur, raam, hekken of poort open of dicht is.
  Extra handig is dat je dit tevens kan gebruiken om je te waarschuwen bij je vertrek. Of je verwarming of koeling kan bij regelen met deze statussen.

  Bewegingsmelders
  De ogen van je installatie die bewegingen detecteren.
  Deze detectoren kunnen bv ook ingebouwd zijn in de open/dicht contacten. Of bewegingssensoren die buiten hangen voor de verlichting.
  Ideetje? Indien je beweegbare camera’s hebt, dan kan je de camera laten draaien naar daar waar beweging is. Of waar je vermoed dat je bezoeker gaat passeren. Zo zie je de beweging letterlijk vanachter de hoek komen.
  Let op als je huisdieren hebt, deze gaan ‘s nachts soms graag op wandel.

  Decibel meters
  De oren van je installatie welk geluid detecteren. Zo zijn ze ook een vorm van bewegingsmelder.
  Deze meters zijn vandaag de dag heel gevoelig leverbaar, dus glasbraak of zelfs voetstappen worden gemakkelijk waargenomen. Wel niet aan te raden als je naast een spoorweg woont.

  Luidsprekers
  Dit kunnen loeiharde sirenes zijn, maar ook slimme luidsprekers zoals bv de Google home, Sonos speakers…
  Deze kan je dan zo instellen dat ze jou en je bezoekers waarschuwen indien je alarm nog actief is. Of ineens toch maar het maximum volume?
  Met smartspeaker hang je trouwens niet vast aan een tuut toon. Wat dacht je van een vriendelijke vrouwenstem die meedeelt dat de politie onderweg is?

  Gsm
  Indien je je server zo instelt dat deze berichten naar je gsm kan versturen, dan weet je direct welke sensor er getriggerd werd.
  Dus als je bij de buren op een BBQ zit, heb je maar even te blaffen om de inbrekers af te schrikken…

  Verlichting
  Domotica begint bij de meeste mensen met een slim lampje.
  En dit kan natuurlijk niet ontbreken in je alarm scenario’s.
  Bijvoorbeeld voor beter zicht in en/of rond je woning? Of als knipperlicht dat je alarm nog actief is? Maar ook bv je voordeur en/of oprit verlichten dat de hulpdiensten je woning makkelijk terug vinden.

  Gordijnen, rolluiken
  Kunnen handig zijn als er bv een alarm afgaat.
  Zo krijgt men een bredere inkijk in de woning. Dieven houden daar niet zo van.

  Camera’s
  Deze hebbedingetjes zijn vandaag de dag alom vertegenwoordigt, mede doorat ze relatief goedkoop zijn.
  En als je nu nog je alarm eraan kan koppelen opdat er filmpjes genomen worden bij het openen van een deur, venster… Dan heb je toch een mooi logboek, en bewijs wat er gebeurde door wie? Je kan die dan ook nog ineens doorsturen naar je smartphone, dan weet je als eerste wie er op bezoek is.

  Codeslot
  Numerieke klavieren zijn ideaal om je alarm te (de)activeren.
  Als je deze buiten hebt hangen, dan kan je er je poort en/of hekken met bedienen.
  Je kan zo ook verschillende mensen een andere code geven. Zo weet je wanneer je schoonmoeder op bezoek kwam, dat de koerier een pakje achterliet in de garage…
  Richt een camera op je codeslot, en neem telkens een foto bij gebruik. Bij ingave van een foute code? Direct berichtje naar je smartphone met een actuele foto!


  Je ziet, heel wat mogelijkheden om je domotica te laten helpen bij het beveiligen van dat wat je dierbaar is. Door enkele componenten met elkaar te laten praten kan je je eigen Fort Knox bouwen.

  O ja, wil je je configuratie es laten testen?
  Vraag maar es aan een paar kleuters of tieners om ongezien binnen te komen. Gegarandeerd uren pret, en je zal direct weten waar er gaten in je beveiliging zitten. Want zij zijn vindingrijk, en snel…

  Een reactie achterlaten?