Spring naar de inhoud

5 tips om je laptop te beschermen

  In het leven nemen we soms teveel zaken aan voor gewoon. We doen een heleboel zaken zonder er nog bij na te denken. We gaan ervan uit dat we geen zorg moeten dragen voor onze laptop, dat deze altijd zal werken als wij het wensen. Doch vele laptopproblemen die we onder ogen kregen konden vermeden worden door een correcte omgang.

  En daarom hier enkele tips om de levensduur van uw laptop te verlengen…

  1. Draag zorg voor uw scherm.

  • Als u de laptop sluit, zorg er dan voor dat er geen voorwerpen tussen kunnen klemmen. Balpennen, kabeltjes van gsm-laders… kunnen een oneffenheid in het scherm veroorzaken. Meestal zijn dit ook de boosdoeners van krasjes in het scherm.
  • Indien u de laptop sluit, houd het scherm dan vast in het midden bovenaan, of aan beide kanten. Het scherm sluiten via slechts 1 kant, oefent extra druk uit op beide kanten. Mettertijd kan dit het scherm of zijn connecties beschadigen.
  • Wees altijd voorzichtig om geen zware voorwerpejn, zoals bijvoorbeeld zware kaften, op de laptop te leggen. Gebroken schermen zijn meestal te wijten aan een te grote druk op het scherm.
  • Wanneer u de laptop optilt aan het scherm, dan kan u het beeldscherm of achterliggende connecties beschadigen. Zorg er dan ook voor dat u de laptop altijd vastneemt bij de basis (het deel waar het toetsenbord zich in bevindt).

  2. Externe toestellen en kabels

  • Verwijder snoeren nooit door aan de kabel te trekken, neem deze altijd vast aan de connectoren. Het trekken aan de kabel rechtstreeks oefent een grote trekkracht uit op connectiepunten, en dit leidt meestal tot slechte contacten.
  • Wees voorzichtig met kabels die eventueel over de grond lopen. Veelvuldig met de voeten op kabels lopen, of erover rollen met een bureaustoel kan tot gebroken kabels leiden.Sommige kabels van laptops zijn soms merkgebonden, dus ook iets duurder in aankoop!
  • Wees dubbel voorzichtig bij het aansuiten van externe zaken. Controleer altijd de symbolen en eventuele kleurcodes. Een telefoonlijn inpluggen in de netwerkpoort kan leiden tot beschadiging van die poort. Dit geldt ook voor media (zoals CD’s, geheugenkaartje,…). Controleer daarom altijd 2x of u de juiste poort voor zich heeft.

  3. Let op de temperatuur

  • Grote temperatuursverschillen kunnen leiden tot beschadiging van de mechanische onderdelen (ventilatoren, harde schijven,…). Als u een kamer binnenwandelt in het putje van de winter, is het beter de laptop even op kamertemperatuur te laten komen. Een laptop kan meestal wel tot enkele graden onder of boven nul, maar een grote temperatuurschommeling is nooit gezond voor mechanische onderdelen.
  • Een van de belangrijkste aspecten bij een laptop is de koeling. Zorg dat de ventilatieopeningen altijd vrij zijn, dat er steeds een mooie luchtstroom kan vloeien. Besef waar de openingen zich bevinden. Bedenk maar wat er gebeurt als de opening onderaan zit, en u de laptop gebruikt op een tafelkleed, of op bed…
  • Laat ook jaarlijks een onderhoud uitvoeren door een ervaren persoon. Deze kan de interne onderdelen reinigen en ontdoen van verzameld stof en vuiligheden.

  4. Vermijd vloeistoffen en voeding

  • Hoe verleidelijk het soms ook is om te drinken tijdens uw bezigheid op de computer, een ongelukje is vlug gebeurd. Vloeistoffen op een toetsenbord van een vaste computer is meestal niet zo erg, maar koffie over een laptop kan een volledig verlies van data betekenen. De oplossing is simpel: las een koffiepauze in, het is niet alleen veiliger voor de computer maar ook voor uw concentratie.
  • Wetenschappelijke tests hebben uitgewezen dat een toetsenbord een pak onhygiënischer is dan een toiletbril. Dit komt door kruimels van voedsel, stofkorrels afkomstig van handen, zweetdruppels,…
  • Al deze zaken kunnen tot beschadiging leiden van de elektronische componenten die zich net onder het toetsenbord bevinden.

  5. Behandel uw laptop met respect

  • Een wagen is geen goede plaats om uw laptop in op te bergen. Soms loopt de temperatuur hoog op in het voertuig waardoor dit beschadiging kan teweeg brengen.
  • En een laptop in een onbewaakte wagen is daarnaast een open uitnodiging voor dieven.
  • Tijdens het transport beschermt een goede draagtas uw laptop tegen kleine beschadigingen, denk maar aan kleine krasjes.
  • Ook zal een deftige draagtas (lees met de nodige beschermstukken) uw laptop enigszins beschermen tijdens een val.
  Tags:

  Een reactie achterlaten?