Een OS?

Een besturingssyteem of OS (engelse afkorting voor 'operating system') is een softwareprogramma dat je de mogelijkheid biedt om andere programma's uit te voeren.
Zonder besturingssyteem kan je je computer en je programma's niet gebruiken.

 Het meest gekende besturingssysteem is Microsoft Windows. Maar niet enkel Microsoft geeft je een besturingssysteem . Er zijn een heleboel alternatieven op de markt. Zo heb je verschillende versies van linux, Mac OS, Netware... En sommige zijn zelfs volledig gratis!
Besturingssysteem zijn niet enkel aanwezig in de huiscomputer. Ook in  mobiele telefonie,  boordcomputers van wagens, ....

 

Microsoft

Windows zelf begon meer als grafische 'software' dan als besturingssysteem. Want in de jaren 80 was het besturingssysteem in vele gevallen Microsoft DOS. En men gebruikte windows (bv versie 3.11°) als grafisch omhulsel. de icoontje aanklikken is namelijk makkelijker dan de complete commando's in te tikken.

En dat heeft Microsoft goed begrepen. Sinds hun succes met de grafische layout, hebben ze zich hier sterk op gericht. Telkens proberen ze de gebruiker een betere layout voor te schotelen. Zoek maar naar de grote verschillen tussen Windows 3.11, Windows XP en Windows 7.

Maar dit gebruikersgemak kent ook enkele minder goede punten.

  • Zo heb je een steeds zwaardere computer nodig om de grafische zaken te ondersteunen.
  • Gebruikersgemak betekent ook een pak ondersteuning op de achtergrond, wat een kostprijs met zich meebrengt.
  • En tot slot wat weten de gebruikers zelf minder wat ze doen. Door het grote gebruikersgemak, moeten mensen niet meer nadenken over welke handelingen er op de achtergrond gebeuren. Dit laatste puntje is een van de voornaamste redenen dat Microsoft zo populair is. Bij vernieuwingen moeten mensen niets meer gaan uitzoeken.

Indien je dus het geld (+/- €100) ervoor over hebt, heb je via windows een goede oplossing voor de basis van een computer.

 

Linux

Linux bestaat al sinds het begin van het IT tijdperk.  Het was toen meer gekend onder de naam Unix. 
Deze besturingssystemen (linux, unix...) vind je in grote aantallen terug in de professionele wereld, maar dan eerder als servers (centrale computers). De voornaamste reden hierbij is de stabiliteit. Want als je alle toeters en bellen (=grafisch layout?) laat vallen, dan hou je een heel krachtige machine over.

Het grootste verschil met Windows is de ontwikkeling. Linux is 'open source'. Wat betekent dat iedereen zijn ding mag doen met linux. Wens jij morgen linux ondersteboven op te starten, dan doe je dat. En slaat jouw concept aan bij anderen? Dan starten morgen misschien wel alle linux machines ondersteboven op. Maar dit is ook de grootste zwakte van linux. Er is namelijk niet echt een visie achter het systeem.

Een van de krachtige zaken is dat men onder linux een alternatief probeert aan te bieden voor alles wat onder windows bestaat (layout, MS Office vs OpenOffice, Photoshop vs Gimp...). En al deze zaken zijn in 99% van de gevallen gratis.

Er bestaan enkele grote linux versies die zeker het bekijken waard zijn. Zo heb je bv Ubuntu, linuxMint, Redhat, Mandriva, Centos... Welke versie voor jouw geschikt is, laat ik in het midden. Dat is iets dat iedereen voor zich moet uitmaken.
Maar als je iets wil 'proberen', dan zou ik je zeker Ubuntu aanraden.

 

Mac OS

Dit is eigenlijk het besturingssyteem voor/van het merk Apple. Ik durf dit te vergelijken met linux, met dit verschil dat het enkel 'mag' draaien op Apple hardware. De kracht achter MacOS is het feit dat het op maat geschreven werd voor Apple. Dus de software is mooi afgestemd op de hardware.

Daarnaast is er ook een 'leider' achter dit alles. Wat ervoor zorgt dat er een uniformiteit achter het geheel zit.

 

Android

Android is een soort gestripte versie van linux die zich toespits op de telefonie markt. En dankzij het succes van dit, wordt het ook meer en meer gebruikt in de wereld van tablets en netbooks. Tegenwoordig zie je zelfs de software opduiken voor boordcomputers in de wagen, TV's...

 
iOS

Het besturingssysteem iOS is dan weer de android voor Apple toestellen zoals de iPhone, iPad...

 

 

Eindconclusie

Persoonlijk gaat mijn voorkeur naar linux. Het is volledig gratis, en je hebt de vrijheid om je eigen ding te doen binnen linux. Maar je zal natuurlijk de nodige tijd moeten investeren om het systeem te doorgronden.

Ben je in dit alles geïnteresseerd, hou dan zeker de workshops in de gaten. Ik geef van tijd tot tijd een demoavond over dit alles...

 
 
 
 

Afdrukken E-mail