Vrije schijfruimte

We krijgen wel eens de vraag hoeveel ruimte je best vrijhoudt op je harde schijf.
Veel mensen hebben blijkbaar schrik dat ze plaatsgebrek zullen hebben? Dat ze geen vrij plaats meer zouden hebben om bv hun foto's te stockeren. Doch het is veel belangrijker om vrije ruimte te reserveren voor andere zaken... Men denkt wel eens dat enkel foto's, teksten, muziek... schijfvreters zijn. En OK, deze zaken nemen tegenwoordig ook veel schijfruimte in, maar het zijn heus niet de enige ...


De installatie van programma's

De hoeveelheid hangt af van programma tot programma. 
Dus hier kunnen we moeilijk nummers op kleven. Windows Vista neemt ongeveer 5~6 GB in beslag. Een installatie van Office 2007 kost je zo'n 700MB. Dus je ziet, het is moeilijk te zeggen, veel hangt ook af van de geselecteerde opties bij de installatie. Maar de installatie is simpel te berekenen, dit is namelijk eenmalig.

Het gevaar zit in wat er op de achtergrond draait

Want op de achtergrond worden er zogenaamde tijdelijk bestanden (swap-bestanden) aangemaakt. Dit zijn tijdelijke bestanden die besturingssytemen gebruiken om zaken in op te slaan. En deze bestanden zijn veranderlijk. Ze beginnen met bv 100MB, maar kunnen al snel 3000MB worden.
Je hebt dan ook de tijdelijke bestanden van bv office. Als je namelijk een tekstbestand opent, dan wordt er in de achtergrond een tijdelijk werkbestand gemaakt. Zolang je je bestand niet 'opgeslaan' hebt, gebruikt windows dit bestand om wijzigingen in bij te houden.
En wat met de internet bestanden? Want de foto's die je op websites ziet, de filmpjes die je bekijkt, de muziek die je beluistert... Dit zijn allemaal zaken die letterlijk naar je harde schijf gekopieerd worden. En meestal blijft dit staan.

Maar hoeveel ruimte moet je nu vrijhouden?

Je kan zelf instellen hoeveel ruimte je pc mag gebruiken. Het als het ware inperken, maar dit is iets wat we je afraden.
Het is veel beter om te zorgen dat deze bestanden de ruimte hebben om te 'leven'.

Het is beter dat je genoeg vrije ruimte vrij hebt op je harde schijf. Hoeveel? Moeilijk te zeggen. Dit hangt van je eigen 'werkgebruik' af. Maar door de band heen mag je rekenen op 1,5 à 2x de hoeveelheid werkgeheugen (RAM). Deze minimum ruimte moet je vrijhouden op je 'C-schijf'. De schijf waar je besturingssyteem op draait.

Dus heb je 1GB werkgeheugen, dan is het best om minimum 1,5GB (1500MB) vrije schrijfruimte te hebben.

En in de praktijk?

Allemaal goed en wel, maar hoe moet je dit nu bekijken hoor ik je zeggen.
 

 

  1. Allereerst gaan we even kijken hoeveel RAM-geheugen je bezit. Ga hiervoor naar 'start' en bij uitvoeren (of zoeken onder vista/7) vul je in 'DXDIAG' gevolgd door een enter.
    Nu zie je in het eerste tabblad onder 'systeem informatie' staat hoeveel geheugen je computer bezit (in ons geval 2048MB RAM). Op de volgende regel zie je hoeveel het swap bestandje (page file) mag gebruiken (in ons geval 3144MB beschikbaar). Dus als we nu snel rekenen 2048MB x 1,5 = 3072MB. Wat bij benadering dus overeenkomt met ons regeltje van daarjuist.
     
  2. Dan nog even de harde schijf controleren. Ga hiervoor naar 'start' en bij uitvoeren (of zoeken onder vista/7) vul je in 'computer' gevolgd door een enter. Of je klikt op het icoontje 'Mijn computer' op je desktop.
    Vervolgens klikt je op je harde schijf (degene met het besturingssyteem, meestal C:) met de rechtermuistoets en kies je voor 'eigenschappen'. Vervolgens krijg je nu met een mooi taartdiagrammetje te zien hoeveel schijfruimte je in gebruik hebt (of nog vrij hebt).

ps let wel, we spreken hier steeds van de minimum vrije ruimte die je nodig hebt, dus hoe meer je er hebt, hoe beter.

 

 

Afdrukken E-mail