Beveilig je USB-stick

Een USB-stickje is iets heel handig.
Het is goedkoop, je kan het makkelijk kwijt, je kan er veel op kwijt, en je geraakt het makkelijk kwijt. Huh, wat was dat laatste alweer?
Correct, een usb-stick is heel handig om mee te nemen en te verliezen. Zonde van het geld zul je misschien denken, maar wat met de gegevens die erop staan? Vind je dat geen zonde? Je zou er versteld van staan hoeveel vertrouwelijke informatie er op zo'n stick kan staan. Dus een goeie raad, beveilig deze sticks!!!

Dit geldt/werkt trouwens ook voor andere opslagmedia zoals (externe) harde schijven, memorycards...

Ook Microsoft vond dat dit een probleem was dat onder handen moest genomen worden. Zo is er met de komst van windows 7 professional een standaard programma ingebouwd dat luistert naar de naam BitLocker. Dit is een encryptieprogramma waarmee je schijven kan beveiligen. En het gebruik is daar bovenop  nog eens heel simpel.

  • Je selecteert de gewenste schijf onder 'Mijn computer' met de rechtermuistoets en klikt op bitlocker (met de linkermuistoest deze maal).
  • Vervolgens vraagt de computer je nu hoe je de harde schijf wil beveiligen. In de meeste gevallen kan je veilig opteren voor een wacthwoord.
  • Na een wachtwoord te hebben gekozen, vraagt de computer je nog even waar je een tekstbestandje wil opslaan. Dit is een bestandje dat je best ergens veilig opslaat, want hiermee kan je je schijf terug decrypteren ingeval je je wachtwoord verliest.
  • En dat was het! Bij de volgende klik zal windows je computer encrypteren. Dit kan enige tijd in beslag nemen. De duurtijd hangt af van de grootte van je schijf.


Misschien een minpuntje aan bitlocker? Je kan de stick alleen lezen onder xp/vista/... en niet schrijven met je wachtwoord. Om te schrijven moet je op een windows 7 professional machine werken.

Er zijn third party tools (=van andere fabrikaten) die je toelaten om je usb-stick op dezelfde manier te beveiligen. We gaan in de toekomst hier nog zeker een artikel aan wijden...

Afdrukken E-mail